Sunday, September 2, 2012

Stevia

De meeste mensen weten dat suiker niet goed voor je is. Vele studies hebben verband aangetoond tussen bepaalde ziekten en het gebruik van suiker en gesuikerde producten. Fabrikanten proberen daarom vervanginsproducten te vinden. Het probleem met deze zoetstoffen is dat hoewel er misschien weinig tot geen calorieen in zitten, je bloedsuiker spiegel toch zal stijgen.  Uit onderzoek is gebleken dat het overdreven gebruik van kunstmatig gezoete frisdrank leidde tot een grotere gewichtstoename dan het drinken van gesuikerde frisdrank. Wanneer je zoete (kunstmatig gezoet of echt met suiker) producten tot je neemt, er een smaaksignaal naar je hersenen wordt gestuurd als teken dat er energieaanvoer op komst is. Je hersenen sturen dan de stofwisseling aan om alles in gereedheid te brengen om deze calorieen te verwerken. Echter als die calorieen niet komen, daalt je boedsuikerspiegel en ga je je hongerig voelen. Daarom ga je juist meer eten.

Stevia

Nu is er een zoetmiddel genaamd stevia dat geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel.
Stevia is een wonderlijk kruid met een zoetkracht dat 300 x meer is dan suiker.
Wat zijn de voordelen?

  • Niet syntethisch, volledig natuurlijk
  • Door enorme zoetkracht heb je slechts een klein beetje nodig
  • Stevia is rijk aan vitaminen en mineralen
  • Remt de groei van bacterien en schimmels
  • Goed voor de huid
  • Tast het tandvlees niet aan : het bestrijdt caries en voorkmt de vorming van tandplak
  • Geen effect op bloedsuikerspiegel
Welke stevia moet ik dan kopen?
Zelf gebruik ik:
  •  Stevia van De Cruydhof. Ingredienten: gedestilleerd water, stevioglycosiden 15% , plantaardige glycerol.  Een paar druppels is al voldoende om iets te zoeten en het is gemakkelijk te doseren.
  •  Stevia poeder: Ingredienten Stevioglycoside 95%. Deze stevia is heel zoet en je wil hier zeker niet te veel van gebruiken. Het beste kun je een eetlepel water in een schaaltje doen en met een mespuntje een piep klein beetje stevia erin doen. Als je er te veel in doet krijg je een bittere smaak. Probeer te zoeken naar de juiste verhouding. Als het dus te bitter is voeg je wat meer water toe en als je het niet zoet genoeg vindt doe je er wat meer poeder in. Je hebt dus echt maar een klein beetje nodig.
Dus even om te onthouden: te veel stevia geeft een vieze nasmaak, zorg voor de juiste verhouding.
Waar te koop?
Bij de Tuinen kun je stevia kopen (http://www.detuinen.nl/stevia.html) De prijs bij de tuinen is ongeveer 12 euro. Omdat je slechts weinig nodig hebt kun je er lang mee doen. Het goedkoopste is als je de poeder vorm koopt en dit zelf mixen met water. De zoetkracht van de vloeibare vorm is wat minder maar wel gemakkelijker te doseren.
Natuurlijk kun je ook via internet stevia kopen.
http://www.gripopkoolhydraten.nl/webshop/category/stevia-natuurlijke-zoetstof/

  
Wat moet je beslist niet kopen??

"stevia" van merken zoals pure via of natrena. Deze producten kun je vinden bij verschillende supermarkten. Koop deze producten niet! Allereerst omdat het geen pure stevia is. Er zit slechts een klein beetje stevia in en de rest is is vulmiddel zoals erthritol of maltodextrine. Hier zitten nog steeds koolhydraten en heeft dus wel een effect op je bloedsuikerspiegel. Niet kopen dus. Je krijgt weinig waar voor je geld én het verhoogt je bloedsuikerspiegel waardoor je net zo goed gewone suiker kunt eten.
Nieuw, Natrena SteviaNatrena Stevia
Foodwatch plaatste onlang een bericht over misleidende marketing omtrend steviaNo comments:

Post a Comment