Sunday, March 3, 2013

Koolhydraten ? Hoe wat waar?

Voor sommigen is dit gesneden koek, voor anderen (nog) niet. Deze week kreeg ik de vraag waar nu precies koolhydraten in zitten. Een betere vraag is, waar zit het niet in? Een klein tripje naar de supermarkt zal al laten zien dat bijna overal suiker/koolhydraten in zit. 

Laat ik de uitleg simpel houden zodat iedereen dit gemakkelijk kan begrijpen. Koolhydraten zijn simpelweg op te splitsen in twee verschillende categorieën: Goede en slechte koolhydraten. 

Slechte koolhydraten
Slechte koolhydraten zijn de koolhydraten die een sterke stijging van de glucose veroorzaken (hyperglycemie) Hieronder vallen o.a.: alle geraffineerde meelsoorten, suiker, honing, chocola, maple sirup, sommige zoetstoffen, dextrose, mais, gekookte wortelen, rode bieten, aardappelen, wit brood, stokbrood, witte rijst, sommige fruitsoorten zoals met name bananen en dadels, dadelstroop, stroop...etc



Goede koolhydraten 
Goede koolhydraten worden niet zo sterk door het lichaam geabsorbeerd en hebben daardoor een zwakke stijging van de glycemie tot gevolg. Goede koolhydraten zijn o.a.: volkorenbrood, roggebrood, zuivelprodukten, appels, sinaasappels, aardbeien, noten, olijven, peulvruchten (geen tuinbonen), paddestoelen. In groenten zitten ook koolhydraten maar vergeleken met deze producten zit daar vrij weinig in.  

In een koolhydraat beperkend dieet (low carb) eet je met mate goede koolhydraten. De koolhydraten die je eet zitten vooral in zuivelproducten, groenten en noten. In plaats van fruit kun je gewoon groenten eten, die zitten boordevol vitamines! Fruit is wel gezond voor je maar er zitten wel veel suiker in

20 Amandelen : ongeveer 3 koolhydraten
1 Appel:  21 koolhydraten

Zoals je ziet is het verschil vrij groot. Je kunt daarom beter geen fruit eten als je minder koolhydraten wilt eten. In noten en groenten zitten ontzettend veel vitaminen en goede stoffen waardoor het niet slecht voor je hoeft te zijn als je geen fruit eet voor een tijdje. Als je op je streefgewicht bent kun je gerust weer genieten van fruit.

Mijn advies
Probeer bij alles wat je koopt op het etiket te kijken om te zien hoeveel koolhydraten er in zitten. Je zult er heel snel achter komen welke producten je wel en niet kunt nemen. Op labels worden de producten op volgorde weergegeven. Het eerste ingredient is het grootste bestanddeel in het product, het tweede iets minder en zo zal de lijst verder gaan.  Als een van de eerste 5 ingredienten iets met suiker bevat kun je het beter laten staan. Suiker wordt vaak onder verschillende namen weergegeven namelijk: 
  1. Basterdsuiker
  2. Demerara
  3. Dextrose
  4. Fructose
  5. Galactose
  6. Glucose
  7. Honing
  8. Lactose
  9. Malt
  10. Maltodextrin
  11. Maltose
  12. Ahorn siroop (Maple siroop)
  13. Melasse
  14. Saccharose
  15. Muscavado of Barbados suiker
  16. Panocha / Panela / Piloncillo
  17. Parelsuiker
  18. Maïssuiker
  19. Rijstsuiker
  20. Sucrose
  21. Invertsuiker
  22. Treacle (soort moutsiroop)
  23. Caramel (verhitte suiker)
  24. Druivensuiker
  25. Kandij
Als je een van deze namen ziet dan zal er een belletje moeten rinkelen - PAS OP. Ik kijk zelf gewoon naar het label met voedingwaarde zodat ik kan zien hoeveel koolhydraten er per 100 gram product in zitten.
Bij groente en fruit is dit lastiger maar via het internet kun je genoeg tabellen vinden waar je kunt zien hoeveel koolhydraten er in zitten.



2 comments:

  1. Je moet niet overdrijven bananen zijn goede koolhydraten. Je kan zover doorslaan dat het je de kop kost. http://www.greetslcc.nl/ tante Greet had daar last van. nu. R.I.P.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ik eet zelf bananen en fruit in beperkte mate. Er is niets mis met fruit in principe. Als je een koolhydraat arm dieet wil volgen om af te vallen kun je beter minder fruit eten tot je je streefgewicht hebt bereikt. Vervolgens kun je prima af en toe fruit eten.

      Delete