Friday, June 14, 2013

Bitterkruid en vanille extract

Veel supermarkten verkopen vanille essence maar in feite zit hier helemaal geen vanille in. Een goedkoop alternatief voor vanille poeder of verse vanille is een zelfgemaakt vanille extract.
In een flesje van 200ml wodka heb ik 3 opengesneden vanille stokjes gedaan samen met wat vanille poeder (niet essentieel maar ik had nog wat liggen). Het schijnt dat je dit 2 maanden moet laten weken voordat de smaak echt top is. Een paar keer per week even schudden en voila, een goedkoop vanille extract .
Prijs: wodka flesje 3,80 en 3 stokjes vanille voor 3 euro. Totaal 6,80. Nu kun je ook een grotere fles wodka kopen dit is wel goedkoper en daarnaast kun je ook vanille poeder gebruiken.


In het andere flesje zit 200ml jonge jenever gemixt met 12 gram zweedse kruiden. Volgens Maria Treben heeft dit mengsel een positief effect op je gezondheid. Dagelijkse dosis is ongeveer 2-3 theelepels.
Dit mengsel schud ik elke dag, 2 weken lang. Vervolgens zal ik de kruiden er uit zeven en is het mengsel klaar voor gebruik. Het smaakt ontzettend smerig moet ik er wel bij zeggen maar ik sta altijd open om dingen te proberen.

Hier een kort overzicht van de geneeskrachtige werking van dit mengsel.

Inwendig gebruik

Zweeds kruidenbitter is sterk bloedzuiverend; het ruimt overtollige stofwisseling afvalproducten op door de grote uitscheidingsorganen lever, nieren en darmen aan te zetten tot deze opruimactie. Deze eigenschap is vooral goed merkbaar bij de volgende klachten.
- aambeien
- bloedarmoede
- depressie
- eetlustopwekkend
- heesheid
- kater
- keelontsteking
- maagpijn
- menstruatieklachten
- misselijkheid
- mondblaasjes
- reuma
- slapeloosheid
- verkoudheid
- zenuwachtigheid
Hierbij is een kuurmatige aanpak van enkele dagen wenselijk. Neem 's ochtends, 's middags en 's avonds vóór het eten een theelepel in. Verdun het desnoods met wat kruidenthee


Uitwendig gebruik

Bij uitwendig gebruik werkt het Zweeds kruidenbitter verkoelend, ontstekingswerend, bloedstelpend, desinfecterend en bevorderend voor de plaatselijke bloedcirculatie.
- duizeligheid
- eksterogen
- geheugenversterkend
- huiduitslag
- jeuk
- littekens
- mondblaasjes
- ontstoken ogen
- oorpijn
- oorsuizen
- reuma
- tongblaasjes
- winterhanden, - voeten

bron

No comments:

Post a Comment